Jak si vyrobit houbové koření ze sušených bedel
Pokud je v současné době v lesích nějaká houba opravdu hojně rozšířená, pak jsou to právě bedly. Po tom, co si je připravíte na kmíně nebo je obalíte jako řízky, možná budete přemýšlet, co dělat s těmi, které vám ještě zůstaly v košíku. Sušení je nejjednodušší řešení – takto si vytvoříte skvělé koření, které během roku určitě oceníte.
V případě bedel je sušení ideální způsobem úpravy, když nevíte, jak naložit s větším množstvím hub. Dřív se houby běžně sušily rozložené na starých novinách na vzduchu nebo nad topením. Pokud již nemáte místo, doporučujeme Vám naše vertikální sušicí sítě, které můžete zavěsit nad kamna, topení nebo za okno.
Stačí houby nakrájet na menší kousky a rovnoměrně je rozložit na pečicí papír. Menší plodnice můžete pouze rozpůlit. Na sušení se dají použít i nohy bedel, tedy třeně. Vzhledem k vysokému obsahu vody může celý proces trvat několik hodin. Správně usušené houby poznáte podle toho, že chrastí a snadno se lámou. Takto vám vydrží dlouho a nebudou plesnivět.
Jak si vyrobit houbové koření
- Když jsou houby dokonalo suché, lámou se při přeložení.
- Rozmixujte houby v mixéru na jemno spolu.
- Skladujte v uzavřené nádobě.
Než mixér otevřete, počkejte, až si koření sedne. Rozmixované bedly totiž silně práší.
Koření se hodí jako ochucení zeleninových polévek, houbových omáček, pod seitan i do zeleninových a luštěninových pokrmů, pomazánek, nádivek, karbenátků aj.
Tip navíc
K bedlám můžete přimíchat i jiné druhy hub, není nutné zůstávat jen u nich. U bedel snadno využijeme nožičky, které by jinak skončily nevyužité. Přidáte-li k houbám sůl a bylinky, získáte hotovou kořenící směs, kterou můžete použít všude tam, kde běžně saháte po houbovém koření z obchodu. Toto koření bude bez umělých přísad, s kvalitní solí a bez konzervantů. Máte-li navíc přebytečnou zeleninu, přidejte k houbám i sušenou zeleninu a vytvořte si vlastní domácí houbovou vegetu. A pokud máte rádi ostřejší chutě, zkuste přimíchat sušenou chilli papričku nebo sušený česnek.